Teknoloji Geliştirme Bölgeleri
Teknoloji Geliştirme Bölgeleri (TGB), AR-GE çalışmaları için tasarlanmış alanlar olup, yüksek teknoloji alanındaki yatırımları cazip hale getirmektedir. Türkiye’de hâlihazırda 44’ü faaliyette olan 59 TGB mevcuttur; diğer 15 bölgenin ise onayı alınmış olup yapımı devam etmektedir. (2015).
TGB’lerin sağladığı avantajlar:
Yazılım geliştirme ve AR-GE faaliyetlerinden elde edilen kazançlar 31 Aralık 2023 tarihine kadar gelir ve kurumlar vergisinden muaftır.
TGB içinde üretilen uygulama yazılımlarının satışı 31 Aralık 2023 tarihine kadar KDV’den muaftır. Bunlara sistem yönetimi, veri yönetimi, iş uygulamaları, farklı iş sektörleri, internet, mobil telefonlar ve askeri komuta kontrol sistemlerinde kullanılan yazılımlar dâhildir.
Bölgede çalışan, AR-GE ve destek personelinin bu görevleri ile ilgili ücretleri 31 Aralık 2023 tarihine kadar her türlü vergiden müstesnadır. Muafiyet kapsamındaki destek personeli sayısı AR-GE personeli sayısının % 10’unu aşamaz.
İşletmeler, bölgede başlatıp sonuçlandırdıkları AR-GE projeleri sonucu elde ettikleri teknolojik ürünün üretilmesi için gerekli yatırımı, yönetici şirketin uygun bulması ve Bakanlığın izin vermesi şartıyla bölge içerisinde yapabilirler.
ULUTEK Teknoloji Geliştime Bölgesi
Ulutek Teknoloji Geliştirme Bölgesi, Uludağ Üniversitesi Görükle kampusü içerisinde 471.230,62 m2 alanda kurulmuştur.
ULUTEK, ilk binasında Türk otomotiv sanayinin önde gelen kuruluşu TOFAŞ’ın iştiraki PLATFORM ARAŞTIRMA GELİŞTİRME TASARIM VE TİCARET A.Ş. ile Şubat 2006’da faaliyetine başlamış ve yaklaşık 100 yerli ve yabancı personeli ile çalışmalarını sürdürmüştür. Firmalardan gelen yoğun talepler sonucu yeni bir binada hizmet verebilmek amacı ile Ulutek, kuruluşundan bu yana geçen iki sene gibi kısa bir zaman içerisinde Ocak 2007’de inşaatına başlanan ve 14 Haziran 2008’de açılışı yapılan ikinci binası ile hizmet vermeye başlamıştır
Toplam 16.350 m2 kapalı alana sahip yeni ULUTEK ARAŞTIRMA BİNASI’nda toplam 42 Ar-Ge firması ve 2 danışmanlık firması faaliyette bulunmaktadır. AR-GE firmaları tarafından yürütülen projelerin çoğunluğu, firmaların sektörel olarak dağılımına bakıldığında; yazılım, otomotiv ve bilgisayar destekli mühendislik alanlarında gerçekleştirilmiş; yeni ürüne yönelik araştırmayı, üründe ve üretim yöntemlerinde yenilik geliştirmeyi, üretim maliyetlerini ve giderlerini düşürmeyi, ürün kalitesini ve standartlarını yükseltmeyi ve ithalat gereksinimini durdurmayı hedefleyen 189 tamamlanan proje olmak üzere toplam 329 proje yürütülmüştür.
140 kişilik konferans salonu, 400 kişilik yemek salonu ve kafeteryası, seminer, toplantı ve sergi salonları, ofisler ve laboratuvar alanları ile yaklaşık 100 firmaya hizmet verme kapasitesi olan ULUTEK; yeni ve modern binası, yeterli altyapısı, diğer büyük illerimize olan yakınlığı, Uludağ Üniversitesi kampusü içerisinde yer alıyor olması ve yasanın sağlamış olduğu vergi avantajları ile firmaların başlıca tercih sebepleri olmaktadır.
Ulutek, Avrupa Birliği’nin Lizbon Hedefleri ile uyumlu, 2007-2013 yılları için öngörülen büyüme ve istihdam hedeflerine ulaşılması için bir uygulama aracı olarak hazırlanan Rekabet Edebilirlik ve Yenilik Çerçeve Programı (CIP-Competitiveness and Innovation Framework Programme) kapsamında Haziran 2008’de imzalanan ve Türkiye’de oluşturulan 7 Konsorsiyum içinde Doğu Marmara Ağında (BURSA TİCARET VE SANAYİ ODASI, KOSGEB BURSA İGEM, KOCAELİ AVRUPA BİRLİĞİ İŞ GELİŞTİRME MERKEZİ, KOSGEB GEBZE TEKMER, ULUTEK) faaliyette bulunacaktır. Programın temel amacı; İşletmelerin ve özellikle KOBİ’lerin rekabet edebilirliğini arttırmak, Eko-Yenilik de dahil olmak üzere yenilikleri desteklemek, Rekabet gücü yüksek, yenilikçi ve kapsamlı bir Bilgi Toplumunun gelişimine hız vermek, Ulaşım da dahil olmak üzere tüm sektörlerdeki yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını teşvik etmektir.