Gıda Tarım ve Hayvancılık
Bilecik İli’nin toplam yüzölçümü 430.200 ha olup, bunun 138.199 ha’sı tarım arazisi, 32.200 ha’sı çayır mera arazisi, 228.612 ha orman arazisi ve 31.189 ha. ise diğer araziler olarak dağılım göstermektedir.
Bilecik ili tarla bitkileri tarımı incelendiğinde tahıl ürünleri üretiminin önemli bir paya sahip olduğu görülmektedir. Türkiye de sadece Bilecik’te üretilen şerbetçiotu, iç piyasadaki ihtiyacın % 38’ini karşılamaktadır.
15109 ton marul üretimiyle Türkiye de 3. sıradadır. (2018)
56444 ton örtü altı sebze ve meyve üretimi ile Türkiye de 8. sıradadır. (2018)
Bilecik’te doğal yapı ve eko sistemler meyvecilik için elverişlidir ve ilde toprak ve iklim yapısının yöresel olarak farklılık göstermesi sebebiyle üretim çeşitlilik arz etmektedir. Bilecik’te sebze üretimi yoğun olarak Sakarya havzasında yapılmaktadır. Sakarya vadisinde mikro klima iklim özellikleri görülmektedir. İlde ülke genelinde yetiştirilen ürünlerin çoğunun yetiştirilmesi mümkündür ve yetiştirilen ürünlerden çoğunun verimi ülke ortalamasının üzerinde ya da seviyesindedir. Şerbetçiotu, nar, kiraz, domates, karpuz, ayva, zeytin ve şeftali gibi nitelikli ürün üretimine sahip olan Bilecik’te örtü altı üretim faaliyetleri de son yıllarda önemli bir gelişme potansiyeli göstermiştir. Ayrıca ilde kümes hayvancılığı, arıcılık ve ipekböcekçiliği gibi alanlarda da önemli üretim potansiyeli mevcuttur. Bilecik İli’nde tarıma dayalı sanayinin farklı dallarında toplam 98 adet işletme mevcuttur.
Gıda Sektörü Temsilcileri:
Bilecik’te gıda, tarım ve hayvancılık sektöründe CP Grup, Eti Gıda, Menetrel Gıda, Şenpiliç, Erşan Et ve Et Ürünleri, Tarbes Tarım, İtimat Gıda, Yalova Tarım, Mapeks Gıda, Dikmen Tarım, Bozalan Gıda gibi önemli temsilciler bulunmaktadır.