Bilecik Tarihi
Tarihte Agrilion, Agrillum ve Belekoma adlarıyla anılan Bilecik, pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Hitit, Frig, Kimmer, Lidya, Pers, Makedonya, Bitinya Krallığı, Roma İmparatorluğu ve Bizans İmparatorluğu’ndan izler taşıyan şehir, Osmanlı’nın kurulduğu yer olması ayrıcalığının yanında, Kurtuluş Savaşı’nda verdiği çetin mücadeleler ve kazanılan zaferlerle de Cumhuriyetin kuruluşunda önemli role sahip olmuş bir şehirdir.
Binlerce yıllık bir kültürün izlerini hala taşımakta olan Bilecik ilinde özellikle Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet tarihi, arkeolojik kalıntıları, eserleri ve insanına sirayet etmiş kültürel zenginlikleri ile her boyutta yaşanılabilmektedir. Gölpazarı ilçesinde yer alan Gordios Kaya Mezarı ildeki en eski tarihi kalıntı olma özelliğini taşımaktadır.
Bilecik İlinde yer alan tarihi eserlerin çoğunu Osmanlı döneminde yapılan camiler, türbeler, hanlar, hamamlar, sivil mimari örnekleri, imaret ve benzeri yapılar oluşturmaktadır. Bilecik, Kayı Boyu’nun Orta Asya’dan 400 çadırla gelip Söğüt’te, Osmanlı Devletinin kuruluş merkezliğini yaptığı yerdir. Osmanlı’yı kuruluşa hazırlayan Ertuğrul Gazi ve kuruluşu gerçekleştiren Osman Gazi bu topraklarda topraklarına toprak katmış, Orhan Gazi bu topraklarda dünyaya gelmiştir.
Kurtuluş Savaşı’nın en çetin mücadelelerinin yapıldığı, önemli dönüm noktalarından olan İnönü Savaşları’nın kazanıldığı yer olan Bozüyük Metristepe Bilecik’te yer almaktadır. Şehitlerimizin anılarını yaşatmak amacıyla Zafer Anıtı inşa edilmiş olan Metristepe’de ve Kurtuluş Savaşı şehitlerinin kabirlerinin bulunduğu İnönü Şehitliği’nde her yıl 1 Nisan’da anma törenleri düzenlenmektedir.
Kurtuluş Savaşı sırasında birkaç kez Yunan işgaline uğrayan Bilecik bu dönemde büyük yıkıma uğramıştır. Bu yıkımın izlerini bugün hala görmek mümkündür. Eski Bilecik’in bulunduğu vadide yer alan bir Emirler Camii, Osman Gazi Camii, Ak kaldırım Camii gibi günümüze sadece minareleri kalmış birçok camii kalıntısını görmek mümkündür.