Tarihî Miras
Bilecik İli tarihi, doğal ve kültürel zenginlikleriyle önemli bir turizm potansiyelini barındırmaktadır. Osmanlı Devleti’nin kuruluş şehri olan Bilecik, Merkez’de Şeyh Edebali türbesi ve saat kulesi; Osmaneli’nde tescilli Türk evleri ve tarihî kilisesi; Söğüt’te Ertuğrul Gazi ve Dursun Fakıh türbeleri ve Hamidiye Külliyesi; ve Bozüyük’te Metristepe Zafer Anıtı ve Pazaryeri Kınık köyü gibi tarih, kültür ve inanç turizmi açısından çok önemli eserleri barındırmaktadır. Ayrıca keşfedilmemiş doğasıyla Bilecik eko-turizm ve doğa turizminde de ciddi bir potansiyeli barındırmaktadır. Kendine has birçok ürüne sahip olan Bilecik’te Osmaneli ayva lokumu, İnhisar narı, Pazaryeri bozası gibi birçok meşhur lezzetler tadılmaktadır. Bilecik toplam 109 tabiat ve kültür varlığı ve 22 sit alanına sahiptir. Yılın her mevsiminde Türkiye’nin dört bir tarafından ziyaretçiler çeken Bilecik toplam 3612 yatak kapasitesine sahip otelleriyle turist misafirlerini ağırlamaktadır.
Bilecik ilinde bulunan ve çevresi ormanla kaplı olan birçok gölet doğaseverlere mavi ile yeşilin mükemmel birlikteliğini izleme şansı sunuyor. Bilecik il merkezine sadece 7 Km. uzaklıkta yer alan Pelitözü Gölet’i, ulaşım kolaylığı ve BEBKA desteği ile yapılan çevre düzenlemesi ile hem doğaseverler hem de turizm yatırımcıları için cazibe merkezi olmaya aday konumdadır. Pazaryeri İlçesi sınırları içinde yer alan Küçük Elmalı ve Bozcaarmut Göletleri el değmemiş doğası, havası, sessizliği ve olağan üstü güzellikleri ile ziyaretçilerinin müdavimi oldukları tabiat harikalarıdır.
Mimarî
Bilecik ilindeki önemli mimari eserlerden biri de eski adı Lefke olan Osmaneli ilçe merkezinde bulunan İznik –Rum İmparatorluğu dönemine ait Hagios Georgios Rum Kilisesidir. Kilise, 19. Yüzyılda çıkan yangında harap olduktan sonra tekrar inşa edilmiş ancak 1924 yılındaki mübadeleden sonra kaderine terk edilmiştir. Restorasyonu için çalışmaların yürütüldüğü Hagios Georgios Rum Kilisesi bölgedeki görülmesi gereken tarihi yapılardandır.
Osmanlı mimarisine sahip ve kendine özgü hikâyeler barındıran Osmaneli evleri son dönemde oldukça popüler olan sivil mimarlık örnekleri turlarına konu olabilecek nitelikte yapılardır. İpekböçeği yetiştirmek için yaptırılan iki ve ya üç katlı bu evler; Beypazarı, Safranbolu ve Kemaliye gibi ilçelerin sahip olduğu konaklarda yer alamayan “köşe penceresi” bulundurmaktadır. Yine benzer şekilde Osmaneli evlerinin “cumba” ve “eliböğründe” olarak adlandırılan kısımları özellikle sivil mimari örnekleri ve özgün Osmanlı eserleri görmek isteyen turistler için cazip bir fırsat sunmaktadırlar.
Doğa
Tertemiz havası, bol oksijeni, kaynak suları, yemyeşil çimenleri, rengârenk çiçekleri, orman dokusu ve çimtien gibi endemik bitkileri ile Bozüyük’te Kömürsu, Çiçekli ve Sofular Yaylaları; Osmaneli’nde Avdan ve Oğulpaşa Yaylaları; Pazaryeri’nde Uzunçam ve Kamçı Yaylaları doğa turizmi açısından eşsiz mekânlardır. Bilecik ilinde doğa turizmi deyince Kınık, Yukarı Çaylı ve Yenipazar Şelaleleri büyüleyici güzellikleri de elbette unutmamak gerekir. “Kaya boğazı” ya da diğer adıyla “Yenipazar Kanyonu” bölgenin en önemli doğal turistik çekim merkezidir. 2850 metrelik geçişe sahip kanyon özellikle trekking parkuru ve kamp alanı olarak eşsizdir. Doğaseverlerin trekking ve kamp kurmak için tercih ettiği bir diğer gözde mekan da Osmaneli İlçesidir. Özellikle hafta sonları İstanbul’dan gelen gruplar Osmaneli merkezi ve Dereyörük Köyü arasında bulunan ve yaz – kış yürünebilen, Göksu deresi trekking parkurunda yürüyüş yapmakta ve Dereyörük Köyü kamp alanında da kamp kurmaktadırlar. Trekking ve Kanyoning dışında Bilecik’te yapılacak bir diğer doğa sporu da olta balıkçılığıdır. Günyurdu köyünde yerli kefali, Sakarya Nehri’nde kum balığı ve Sazan balığı avlanabildiği gibi Pelitözü, Kızıldamlar, Borcak gibi göletlerde de başka balık türlerinin yakalanabilir.
Geceleme sayısı: 243.701 (2022)
Bakanlık belgeli işletme sayısı: 7
Günübirlik gelen turist sayısı: 62.160 (2022)
En az bir gece geceleyen turist sayısı: 184.454 (2022)